Aramese organisaties uitgenodigd tijdens herdenking Armeense genocide in Almelo

Herdenking Armeense genocide in Almelo

ALMELO – Op de grote parkeerplaats bij de Armeens Apostolische kerk Almelo heeft op zaterdag 24 april de herdenking van de genocide van 1915 plaatsgevonden. Het bestuur van Suryoyo SAT en de Aramese Federatie Nederland waren ook aanwezig op uitnodiging van de Armeense kerk en Federatie. Tijdens de genocide, dat in het Aramees SAYFO wordt genoemd, waren meer dan 2 miljoen Armeniërs, Arameeërs en Pontisch-Grieken uitgemoord door de toenmalige Ottomanen en Koerden.

Herdenking
Tijdens de herdenking waren ook door burgemeester Arjen Gerritsen van de gemeente Almelo, Drs. Gewargis Acis voorzitter van Suryoyo Sat Nederland, Johan Kurt van de Aramese Federatie Nederland en de Armeense ambassadeur Tigran Balayan aanwezig.

Bijna alle hoogwaardigheidsbekleders worden bij de kranslegging vergezeld door leden van de Armeense scoutinggroep Homenetmen. Er zijn tientallen personen bij de herdenking aanwezig en velen praten over het belang van de jaarlijkse herdenking. Vanwege de Coronamaatregelen mochten helaas een beperkt aantal personen aanwezig zijn. Maar door gebruik van Live-streaming is het mogelijk gemaakt, dat mensen vanuit huis de herdenking ook konden bijwonen.

Armeense en Aramese genocide
Tijdens de genocide van 1915 waren meer dan 1,5 miljoen Armeniërs vermoord door de toenmalige Ottomaanse leiders. In dat jaar waren er meer dan 600.000 Aramese christenen uit Tur Abdin, zuidoost-Turkije uitgemoord. In tegenstelling tot de Armeniërs, werden de Arameeërs door de Koerden vermoord met zwaarden. In 1915 – door de Arameeërs betekenisvol ‘ie shato du Sayfo’ (het jaar van de zwaard) genoemd – werd het oude christelijke volk echter op gruwelijke wijze vernietigd. De Armeniërs herdenken jaarlijks op 24 april de Armeense genocide. Op 15 juni is de datum van de herdenking van de Aramese genocide, dat officieel door de Syrisch-Orthodoxe kerk is vastgesteld.

Emotionele gedicht
Er zijn tijdens de herdenking  meerdere gedichten voorgelezen. Johan Kurt, de voorzitter van de Suryoye Aramese Federatie Nederland (SAFN) had ook een gedicht voorgelezen. Het gaat om een emotionele gedicht dat door priester Gallo Shabo was geschreven. De open wonden zijn diepe littekens geworden, waardoor de verschrikkelijke misdaden uit de geschiedenis, door de nakomelingen van de slachtoffers nooit vergeten zal worden.