Duizenden Syrisch-Orthodoxen vieren Tweede Paasdag in Mor Ephrem klooster

GLANE – Er waren ruim drieduizend Syrisch-Orthodoxe gelovigen uit Nederland en aangrenzende landen maandag in het Mor Ephrem klooster in de Overijsselse Glane aanwezig. Ze kwamen samen om Pasen te vieren en om hun doden te herdenken. Vanwege het grote aantal bezoekers uit Nederland en Duitsland heeft de politie, in samenwerking met verkeersregelaars, de doorstroming en het parkeren van de auto’s begeleidt. Dit is over het algemeen allemaal rustig verlopen.

Paasviering
Zondag begon voor de Syrisch-orthodoxen het Paasfeest. Het vieren van Pasen is voor de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap een belangrijk jaarlijks hoogtepunt. Op Eerste Paasdag wordt het vooral in eigen parochie en in eigen kring gevierd. En op Tweede Paasdag komen drieduizend gelovigen naar het Syrisch-orthodoxe klooster om hun doden te gedenken.

Tweede Paasdag
Tijdens de dodenherdenking wordt het altijd druk in Glane. Bij het Mor Ephrem-klooster liggen namelijk duizenden Syrisch-orthodoxe christenen begraven. Er komen gelovigen uit heel Europa hiernaartoe om hun overleden familieleden te gedenken. Eerst woont men een dienst bij van circa twee tot tweeënhalf uur, en daarna gaat men de graven van familielieden bezoeken.

Lekkernijen
Ontbreken kan en mag eigenlijk niet. Velen moeten zelfs hiervoor een vrije dag op werk opnemen. Een kerkdienst, gebeden bij de graven, ontmoetingen van bekenden en lekkernijen opeten. In grote etensmanden komen eieren, snoep en koekjes op tafel. Iedereen mag ervan mee-eten. Ze liggen uitnodigend klaar. Voor leden van de kerk, maar vooral ook van buitenstaanders. De ongekende gastvrijheid van de Aramese gemeenschap mag iedereen voelen.

Religieuze centrum
Veel families ontmoeten elkaar op Tweede Paasdag in het Mor Ephrem klooster te Glane. Het klooster is namelijk een belangrijke religieuze centrum voor de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap, ook vanwege de grote begraafplaats die is aangelegd op het terrein. Tijdens de kerkdienst op Tweede Paasdag waren er drie bisschoppen aanwezig, namelijk Mor Polycarpus Augin Aydin (uit NL), Mor Philexinus Mattias Nayis (uit DE) en Mor Dionysius Isa Gürbüz (uit ZWI). De bisschoppen en overige kerkleiders waren met veel liefde en saamhorigheid omringd door de gelovigen. De aanwezigheid van de scouts van de Petrus en Paulus Kerk in Enschede maakte het plaatje compleet.

Op deze dag wordt namelijk ook Allerheiligen gevierd. Het vieren dat Jezus is opgestaan met de mensen die zijn overleden. Daarom brengt iedereen op Tweede Paasdag een bezoek aan familieleden die daar begraven zijn.

Live uitzending
Er waren op deze dag ook meerdere cameraploegen en journalisten aanwezig. De bekende Aramese satellietzender Suryoyo Sat was ook duidelijk en zichtbaar aanwezig. Buiten had Suryoyo Sat een kraampje waar onder andere shirts, vlaggetjes, sleutelhangers, flesje water, koffie en lekkernijen (incl. eieren) gratis werden gegeven aan de aanwezigen. Daarnaast werden er ook boeken, Cd’s en overige accessoires voor minimale (verkoop)prijs aangeboden. Suryoyo Sat heeft deze bijzondere dag ook Live uitgezonden vanuit het Mor Ephrem klooster.

Juliaanse kalender
De Syrisch-Orthodoxe kerk viert dit jaar een week later Pasen dan de Katholieke kerk. Dit komt doordat de meeste Orthodoxe kerken de Juliaanse kalender gebruiken, terwijl de Katholieke kerk de Gregoriaanse kalender hanteert. Eén keer per vier jaar valt Pasen op dezelfde dag. Op 20 april 2025 is de eerstvolgende keer dat Pasen op dezelfde dag gevierd zal worden.