Enschedese voetballer Chris David vanuit Turkije: ‘Opeens schudde mijn bed en trilde de grond’

Voetballer Chris David in actie

ENSCHEDE – De Enschedese voetballer Chris David (29) had geen idee dat hij in Turkije in de buurt van een levensgevaarlijke breuklijn leefde. Totdat zondagnacht zijn bed opeens schudde. Een dag na de aardbeving zit de schrik er nog goed in.

Leon ten Voorde

Ze zaten maandagavond met alle spelers op het trainingscomplex rond een zelfgemaakt vuurtje. Iets verderop op de parkeerplaats was het een drukte van belang, maar dit keer waren het geen fans die een glimp van hun helden wilden opvangen.

“De mensen zijn bang, ze zijn hier naartoe gekomen en hebben vannacht in hun auto´s geslapen”, vertelt Chris David, vanuit Mersin, een havenstad aan de zuid-oostkust van Turkije waar hij voetbalt bij de plaatselijke derde divisieclub. “We hebben ze eten en drinken gegeven en ze konden bij ons naar binnen om naar de wc te gaan.”

De oud-speler van onder meer FC Twente, Go Ahead Eagles en Fulham ging zondagavond met een gelukzalig gevoel slapen. “We hadden de topper gewonnen, waardoor we vijf punten losstaan met mijn club Yeni Mersin Idman Yurdu”, zegt hij.

Aardbeving
Hoe anders zag de wereld er enkele uren later uit. “Ik lag in diepe slaap toen om kwart over vier mijn bed opeens bewoog. Ik dacht eerst dat er iemand naast me stond en zat te duwen aan het bed. Ik keek om me heen, zag niemand, stapte uit bed en toen begon de grond te trillen. Ik hoorde van boven allerlei dingen vallen, deed de deuren open van mijn appartement en zag de buren naar beneden rennen.”

“Ik heb mijn schoenen aangedaan, heb wat spullen gepakt en ben ook naar buiten gerend. Op straat stond inmiddels iedereen die woonde in het gebouw. Ik heb de jongens van de club gebeld, en die zeiden Chris: er is een aardbeving geweest. Pas op, blijf buiten of ga schuilen in de auto.”

Wonder
Dankzij een wonder bleef de stad Mersin bespaard. “Er zijn hier geen slachtoffers gevallen, of gebouwen ingestort. Maar een uurtje verderop is het rampzalig en zijn veel doden”, zegt David. “Zondag is onze trainer een heel blij mens vanwege een voetbalwedstrijd en de volgende ochtend hoort hij dat er familie van hem is omgekomen.”

Laagbouw
Alle voetballers van de club hebben de nacht doorgebracht op het trainingscomplex. “We hebben appartementen waar de spelers kunnen verblijven”, aldus David. “Het is er veiliger dan thuis, omdat hier alleen maar laagbouw is.”

Totaal onverwacht
David woont en voetbalt sinds de zomer in dit deel van Turkije. “Niemand heeft me ooit verteld dat dit een aardbevingsgevoelig gebied is, ik wist echt van niks”, zegt hij. “Niemand had dit ook verwacht, of zien aankomen. Dat het in de nacht gebeurde, totaal onverwacht, maakt het allemaal nog veel erger en enger. Iedereen sliep. En dan heb je nu ook nog te maken met de weersomstandigheden. Bij ons valt het mee, maar in andere steden is het koud en regent het veel.”

Ouders bezorgd
Tot aan zondagnacht lachte het leven in Turkije de Tukker toe. “Het is een mooie stad, het stadion is fantastisch, en de fans zijn geweldig.Elke wedstrijd zitten er tussen de tien- en vijftienduizend mensen. Ik speel alles, ben belangrijk met goals en assists en we zijn koploper. En dan gebeurt er opeens zoiets, waar ik geen seconde rekening mee had gehouden.”

“Niemand denkt nu nog aan voetbal. Je ziet de beelden van mensen onder het puin, de chaos, de paniek. Je voelt hier de angst van de inwoners. Veel mensen hebben familie in de rampgebieden. Dit is zo heftig om mee te maken. Dat mijn ouders in Nederland enorm bezorgd zijn, makt het nog moeilijker, maar gelukkig valt het hier nog mee.”

Bron: TC Tubantia