Start donatie campagne voor film ‘Ware Herder’ tijdens live uitzending

Live uitzending Suryoyo Sat

GÜTERSLOH – Op zaterdagavond 25 maart 2023 om 20:00 uur heeft Suryoyo Sat een speciale live uitzending gehouden in de studio van Suryoyo Sat Gütersloh in Duitsland. De uitzending ging voornamelijk  over de film documentaire van wijlen aartsbisschop Mor Julius Yeshu Cicek. De dag van de uitzending had een bijzondere betekenis. Het was de geboortedag van Mor Julius Yeshu Cicek, die op 25 maart 1942 (precies 81 jaar geleden) werd geboren in het dorp Kafro Elayto in Tur Abdin.

Aartsbisschop
Wijlen aartsbisschop Mor Julius Yeshu Cicek wordt gezien als één van de belangrijkste kerkleiders binnen de Syrisch-orthodoxe kerk van de 20e eeuw. Hij was een bijzonder charismatische persoon met een grote liefde voor de Syrisch-Aramese taal en kerk. Hij was de stichter van de Syrisch-orthodoxe kerk in diaspora en heeft ook vele boeken geschreven. Op 29 oktober 2005 was aartsbisschop Cicek plotseling op 63-jarige leeftijd in Düsseldorf overleden. Zijn overlijden was een grote shock voor de Syrisch-orthodoxe kerk en gemeenschap.

Film
Aartsbisschop Cicek was een zeer gerespecteerd persoon binnen zijn gemeenschap, maar ook daarbuiten. Er zijn tal van liederen en boeken over hem geschreven. En er is ook een standbeeld van Cicek te zien bij het Mor Ephrem klooster in Nederland. Cicek wordt op vele verschillende manieren geëerd om zijn gezegende daden. Er is ook een documentaire gemaakt over het leven van aartsbisschop Cicek, die dit jaar zal worden vertoond. Veel mensen kunnen nauwelijks wachten om deze film te kunnen bekijken.

Live uitzending
Suryoyo Sat heeft op zaterdagavond 25 maart 2023 een speciale live uitzending gehouden in de studio van Suryoyo Sat Gütersloh in Duitsland. Hierbij waren er speciale gastsprekers aanwezig. Daarnaast waren er ook gasten in de studio toegelaten. Er waren ongeveer 50 personen aanwezig.

Tafelgasten
Tijdens de uitzending waren verschillende sprekers aanwezig, waaronder:

  • Mor Polycarpus Augin Aydin, aartsbisschop van het bisdom in Nederland;
  • Hanna Basut, aartspriester van de St. Shemun Zeyte Kerk in Oldenzaal;
  • Drs. Gewargis Acis, voorzitter Suryoyo Sat Nederland;
  • Johan David, voorzitter Nisho Foundation;
  • Atiya Akfidan-Turan, malfonitho en oud-leerling van aartsbisschop Cicek.

Schilderij
Tijdens de uitzending werden de kijkers en aanwezigen blij verrast. De bekende kunstenaar Melki Özdemir uit Augsburg heeft een prachtige schilderij gemaakt van aartsbisschop Cicek, dat ook in de film (op een bijzondere moment) te zien zal zijn.

Dit schilderij getiteld ‘Ware Herder’ werd tijdens de live uitzending van 25 maart 2023 op Suryoyo Sat voor het eerst aan het grote publiek getoond, met o.a. de aanwezigheid van bisschop Mor Polycarpus Augin Aydin en aartspriester Hanna Basut. De reacties op het schilderij en uitzending waren overweldigend positief.

Start filmcampagne
Filmmaker Johan David en malfono drs. Gewargis Acis hebben samen nauw gewerkt aan de productie van de film. Ze hebben tijdens de uitzending meer informatie over de status en ontwikkeling van de film gegeven. Het is de bedoeling dat de film documentaire dit jaar op zondag 29 oktober 2023, tijdens de 18-jarige herdenking van wijlen aartsbisschop Cicek, vertoond zal worden.

Het maken van een professionele film of documentaire heeft nu eenmaal ook zijn kostenplaatje. Tijdens de uitzending is de gemeenschap ook geinformeerd over de mogelijkheid om de film ‘Ware Herder’ te ondersteunen. Men kan donateur of sponsor worden van de film. Er zijn vier pakketten of opties samengesteld, waaruit men zelf kan beslissen welke optie het beste bij hun past. Meer info volgt.