Bekende sprekers aanwezig tijdens herdenking Aramese genocide

Poster herdenking Aramese genocide

ENSCHEDE – Op woensdagavond 15 juni 2023 organiseert het Comité 1915 de jaarlijkse herdenking van de Aramese Genocide in het Volkspark te Enschede. Het programma bevat onder andere toespraken van bekende politici, historici en genocideonderzoekers. Ook zullen Turkse Nederlanders aanwezig zijn tijdens de herdenking. Het programma start om 19.00 uur in het Volkspark (ingang aan de Stadsmatenstraat).

05-06-2023

Aramese genocide
Bij de volkerenmoord in 1915 kwamen meer dan 750.000 Aramese christenen om het leven onder het gezag van het Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije.

De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt door de vervolging van meer dan 750.000 Aramese christenen in Tur Abdin, zuidoost Turkije. Destijds was in Turkije circa 20% van de bevolking christenen. Anno 2023 is nog minder dan 1% van de bevolking christen.

Herdenking
De open wonden zijn diepe littekens geworden, waardoor de verschrikkelijke misdaden uit de geschiedenis, door de nakomelingen van de slachtoffers nooit vergeten zal worden.
De herdenking wordt georganiseerd door de Aramese Federatie Nederland, de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Suryoyo Sat Nederland, Platform Aram Enschede, de Aramese vereniging Abgar Rijssen en de Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal (SAVO).

De Arameeërs hebben 15 juni als datum gekozen voor de herdenking van de genocide. Ook dit jaar wordt de herdenking van de Aramese genocide in Enschede gehouden, omdat hier de grootste Aramese gemeenschap van Nederland woont. Het programma bevat onder meer een toespraak van onderzoeksjournalist Sinan Can en een toespraak van historicus Kemal Yalcin. En ook opperrabbijn Binyomin Jacobs en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zullen aan het woord komen.

Gebed
Voorafgaand aan de herdenking zal om 18.30 uur in de nabije gelegen Syrisch-orthodoxe St. Jacobkerk (M.H. Tromplaan 50) gebeden worden ter ere van de slachtoffers van de genocide.
Dit gebed zal worden geleid door aartspriester Paulus Akman.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Aramese Federatie Johan Kurt of de voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten Aziz Beth Aho via e-mailadres 1915comite@gmail.com.

Bron: Suryoye Aramese Federatie Nederland