Bliksem slaat in nabij voetbalveld FC Aramea: één speler (23) raakt gewond

FC Aramea

Op het sportcomplex van de Enschedese voetbalverenigingen FC Aramea en Victoria’28 is donderdagavond een krachtige bliksem ingeslagen. Eén speler raakte gewond. ,,Spelers voelden hun voeten tintelen.’’

De blikseminslag was rond 20.45 uur nabij het voetbalcomplex aan de Geessinkweg. Op dat complex spelen zowel VV Victoria ’28 als FC Aramea. Spelers van beide voetbalverenigingen waren daar aan het trainen en vluchtten na de inslag naar binnen. Een 23-jarige speler van Aramea bleef echter op het donkere veld liggen.

De bliksem sloeg in tijdens de training van het eerste elftal en de jeugd van FC Aramea onder zeventien jaar. Benjamin Savci, bestuurslid van voetbalclub FC Aramea was erbij en zag het gebeuren. Zo’n veertig spelers waren op het veld. De schok was groot. Eén speler van het eerste elftal bleef op het veld achter en moest ter observatie met de ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Volgens Savci maakt hij het naar omstandigheden goed.

‘In shock’
„Bij de eerste hulp op het veld hebben we vastgesteld dat er geen lichamelijke verwondingen waren. Wel was hij in shock en praatte hij verward. We hebben vannacht nog contact gehad met de familie. Die waren uiteraard ook in shock. De zorg voor hen heeft onze prioriteit. We zullen hem vandaag ook bezoeken, hetzij in het ziekenhuis of gewoon thuis.”

Tintelende voeten
Ook bij VV Victoria ’28 was de inslag goed te voelen. Voetbalspelers vertellen dat ze tijdens de inslag ‘hun voeten voelden tintelen’. Ze zijn direct van het veld gegaan en zijn op de overdekte tribune gaan zitten om te schuilen. Savci denkt dat het een geluk was dat het nog niet heel hard had geregend en de kunstgrasvelden daardoor nog relatief droog waren. Daardoor was de geleiding van de inslag beperkt, vermoedt hij.

Volgens weerkenners had de blikseminslag een kracht van bijna 200.000 ampère. Dat is een heel gevaarlijke en krachtige bliksem. ,,Boem! Het gevaar van onweer: de eerste de beste bliksemontlading uit een ‘verse’ bui slaat in bij een sportveld in Enschede’’, waarschuwt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. ,,Zonder dat je vooraf een waarschuwing krijgt.’’
De materiële schade is volgens het bestuur beperkt gebleven. Tegen tien uur ’s avonds werden de schakelaars weer omgezet en bleek alle verlichting gewoon weer aan te gaan. „Het veld lijkt ook onbeschadigd”, aldus Savci.

Bijeenkomst in clubhuis
Voor de andere leden van de vereniging is er vrijdagavond een besloten bijeenkomst in het clubhuis. Betrokkenen krijgen daar de gelegenheid om hun verhaal te doen. De club bekijkt nog in hoeverre daar ook deskundigen van Slachtofferhulp bij aanwezig zullen zijn. „We hebben daarover nauw contact met de gemeente. De wethouder heeft ons vanmorgen nog gebeld.”

Of en in hoeverre de wedstrijden van morgen zullen worden afgelast, is nog niet duidelijk. Savci: „Dat zullen we in overleg bepalen. De beslissing daarover is in eerste instantie aan de spelers zelf. Ik zou me kunnen voorstellen dat vooral het eerste elftal geen zin heeft om te spelen. De schok bij hen was heel groot.”

Bron: TC Tubantia