Enschedese voetballer Chris David terug uit Turkije en pakt nu hulpgoederen in: ‘Voelde me daar machteloos’

Chris David

Voor Chris David, een Twentse voetballer in Turkije, staat sport voorlopig even op het tweede plan. Maandagavond voelde hij in zijn woonplaats Mersin de aarde trillen, vrijdag vloog hij terug naar Enschede om mee te helpen bij hulpacties vanuit de Aramese gemeenschap voor het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. „Dit is het enige zinnige wat ik kan doen.” 

Herman Haverkate 12-02-23

Na twee dagen Nederland voelt het leven voor hem nog altijd onwerkelijk aan, vertelt hij in Gronau. Een grote bedrijfshal aan de rand van de Duitse grensstad fungeert als zenuwcentrum voor de grote inzamelingsactie die eerder deze week vanuit de Aramese Federaties van Nederland en Duitsland is begonnen. Chris David, zelf ook van Aramese komaf, hoopt met zijn aanwezigheid en inzet een bijdrage te leveren aan het succes van de actie die ook de komende weken nog doorloopt.

Machteloos in Turkije
“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen in actie zijn gekomen. In Turkije voelde ik mij machteloos. De leden van mijn team zijn allemaal vertrokken. Er wordt in ieder geval de eerste week helemaal niet getraind. Uiteraard heb ik geprobeerd om ook daar mijn steentje bij te dragen. Maar als je dan alleen zit in het onderkomen van de club, begin je je af te vragen wat je daar eigenlijk doet. Terugkeren naar Nederland en hier meehelpen in een veilige omgeving is dan nog het beste.”

Chris David maakte de aardbeving mee in Mersin, de havenstad waar hij voetbalt bij de koploperuit de derde divisie in de turkse competitie. Hoewel de stad geen grote schade opliep, voelde hij de aarde trillenen moest hij ´s avonds zijn appartement verlaten. “Iedereen was compleet in shock. Ook op de club. Veel teamgenoten hebben daar familie. Voetbal wordt dan ineens totaal onbelangrijk. Het enige wat je wilt is helpen.”

Diep geraakt
Volgens de oud-speler van onder meer FC Twente en Go Ahead Eagles is de verslagenheid in de aramese gemeenschap groot. Dit raakt ons allemaal diep. We zijn maar een relatief kleine gemeenschap maar er wonen daar wel degelijk Arameeërs. In Adiyaman, een stad in het hart van het aardbevingsgebied, staat een Aramese kerk. Die is vernield. Mensen van de gemeenschap daar zijn omgekomen, hun huizen vernield.”

Een eerste container met spullen vertrek maandag vanuit Gronau. Bij het distributiebedrijf Kesenci GmbH, eigendom van een Aramese familie, zijn inmiddels spullen verzameld vanuit Aramese gemeenschappen in heel Nedrland en ook Duitsland. Het gaat daarbij onder meer om voedsel, kleding, maandverband en medicijnen. Daarnaast zijn er ook grote donaties gedaan aan de financiele actie die vanuit de Aramese kerken in heel Europa is begonnen en waarvoor de teller op dit moment op 200.000 euro staat.

Wanneer Chris David teruggaat naar Turkije, kan hij nog niet zeggen. Vooralsnog verblijft hij bij zijn familie in Enschede. “Als het gaat zulke ingrijpende dingen, ben je toch het liefste thuis.”

Bron: TC Tubantia