Filmpremière Ware herder groot succes

ENSCHEDE – Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover: De nieuwe film documentaire ‘Ware herder’ over wijlen Mor Julius Yeshu Cicek, de eerste Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Midden-Europa, ging voor het eerst in première in bioscoop Kinepolis te Enschede. Het maakte het extra bijzonder dat de film tijdens de 18-jarige herdenking van Mor Julius Yeshu Cicek werd vertoond. De opkomst bij de première met ruim 750 personen was groot en de reacties van de aanwezige bezoekers waren overweldigend. Kortom een geslaagd evenement!

Inloop
Om 15:30 uur werd de deur van zaal 3 van de bioscoop Kinepolis geopend voor de bezoekers. In deze bioscoopzaal kunnen maximaal 400 personen. De toegang was alleen voor genodigden. Vanwege de grote belangstelling en verzoeken uit de gemeenschap, is besloten om 19:00 uur ook een filmvertoning te houden met ticketverkoop. Om 15:45 uur heeft de moderator Nurcan Yilmaz kort het openingswoord gehouden. Vervolgens werd Gewargis Acis, voorzitter van Suryoyo Sat Nederland, naar voren geroepen om ook een korte toespraak te houden. Gewargis was ook één van de belangrijke krachten binnen het productieteam van de film. Hij gaf aan dat er circa acht jaar is gewerkt aan de film, totdat het eindelijk aan het grote publiek vertoond kon worden. Daarbij dankte hij alle aanwezigen, vrijwilligers, sponsoren/donateurs en samenwerkende partners die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.

Speciale gasten
Tijdens de première van de film ‘Ware herder’ was alleen toegang voor personen die op de gastenlijst stonden. Er waren vele bekende en speciale gasten aanwezig tijdens de première van deze film, zoals bijvoorbeeld aartsbisschop Mor Polycarpus Augin Aydin (bisdom Nederland) en aartsbisschop Mor Philoxenus Mattias Nayis (bisdom Duitsland). Maar ook Johny Messo (President WCA), Isa Kahraman en Marinus den Hartogh (beiden lid van NSC), Resit Kaya (bekende Aramese advocaat, tevens hoofdsponsor), Flip van Willigen (directeur 1Twente) en meerdere gemeenteraadsleden, cultuurverenigingen, priesters, monniken/nonnen, sponsoren (ondernemers) en meer. De kerkbesturen van alle Syrisch-orthodoxe kerken in Nederland en NR-Westfalen (DE) waren uitgenodigd. Maar ook de priester en overige vertegenwoordigers van de Armeense kerk in Almelo waren aanwezig. Er waren minimaal 360 tot 400 personen in de bioscoopzaal aanwezig tijdens de première van de film. De organisator van deze evenement, Suryoyo Sat Nederland, heeft met alle betrokken vrijwilligers geprobeerd alles zo goed mogelijk in goede banen te leiden.

De film
De aanwezige bezoekers konden haast niet wachten om de film te bekijken. Dat de film vanaf het begin een grote indruk had gemaakt op de mensen was duidelijk te zien. De aanwezigen waren van alle leeftijdscategorieën, van jong tot oud. Bij sommige emotionele momenten in de film zag je veel mensen zelfs een traantje wegpikken. De film over het leven van wijlen aartsbisschop Mor Julius Yeshu Cicek heeft veel mensen geraakt. Na afloop werd de filmmaker Johan David met zijn productieteam en collega’s van Suryoyo Sat overspoeld met complimenten. De mensen waren over het algemeen onder de indruk van de professionaliteit van de film en van de wijze hoe de verhaallijn in beeld is gebracht.

Uniek
Deze film is een gezamenlijke productie van Nisho Foundation, Suryoyo Sat en 1Twente met steun van de Syrisch-orthodoxe kerk. De verfilming van het levensverhaal van Mor Julius Yeshu Cicek, die een zeer charismatische en buitengewoon belangrijk persoon is geweest voor de Syrisch-orthodoxe kerk, is uniek. Nog niet eerder in de geschiedenis van de kerk is er een film van deze omvang over een geestelijke kerkleider geproduceerd en gerealiseerd.

Vragenronde

Na afloop van de film was er een korte vragenronde gepland met een aantal belangrijke personen die betrokken waren bij de productie van de film. De filmmaker Johan David was de initiatiefnemer van de film ‘Ware herder’. Hij gaf aan dat hij in het jaar 2011 geïnspireerd was geraakt toen hij het levensverhaal over wijlen aartsbisschop Cicek voor het eerst van verschillende mensen had gehoord. Sindsdien was het een langgekoesterde wens van hem om ooit een film over aartsbisschop Cicek te maken. Hij vond dat het verhaal van deze bijzondere persoon aan een zo groot mogelijke doelgroep getoond moest worden. In 2015 heeft hij uiteindelijk met 1Twente (voorheen TV Enschede) een productiepartner gevonden die interesse had om met hem samen dit filmproject te starten. Daarnaast noemde Johan ook de naam van Gewargis Acis, die vanaf het begin een ontzettend belangrijke steun voor hem was geweest om de film samen met zijn productieteam te kunnen realiseren.

Tijdsdruk
Vanwege de tijdsdruk was er helaas niet veel spreektijd meer en werd daarom aan de overige sprekers gevraagd om hun toespraak zo kort mogelijk te houden. Dit omdat de overige groep bezoekers voor de tweede vertoning van de film al trappelend buiten aan het wachten waren om ook de film te mogen bekijken. De inloop voor de tweede groep was gepland voor 18:30 uur en de film zou om 19:00 uur gaan starten.

Tweede filmvertoning
Na de filmpremière was een tweede filmvertoning gepland die om 19:00 uur van start is gegaan. Deze bioscoopzaal 3, was eveneens helemaal gevuld. Bij beide vertoningen waren meer dan 750 personen gekomen. In de zaal waren ook veel jongeren en ouderen aanwezig. De reacties van de bezoekers in de bioscoop waren ontzettend positief. 

Geslaagd evenement
Flip van Willigen (1Twente) sprak ook met lovende woorden over de prettige samenwerking met Johan David en de rest van het productieteam. Resit Kaya, Johny Messo, aartsbisschop Mor Philoxenus Mattias Nayis en aartsbisschop Mor Polycarpus Augin Aydin waren allen onder de indruk van de film (inhoudelijk) en vonden het ook geweldig om te zien dat de bioscoopzaal helemaal gevuld was (voor beide vertoningen). Aartsbisschop Mor Philoxenus mocht het laatste woord doen; hij gaf ook complimenten aan de organisatie en zei dat al met al gezegd kan worden dat de filmpremière een geslaagd evenement is geworden.

Het is de bedoeling om de film in de komende weken in de bioscopen te vertonen in Nederland en buitenland. Houd hiervoor onze FB-pagina en website in de gaten voor meer info en ontwikkelingen.