Geliefde aartspriester Abuna Gabriel Kaya (77) in Hengelo overleden

Aartspriester Abuna Gabriel Kaya

ENSCHEDE – Priester Abuna Gabriel Kaya is donderdag in Hengelo overleden. Hij was de eerste Syrisch-orthodoxe priester in Nederland en vertegenwoordigt een grote geloofsgemeenschap in Twente.

Abuna Churi Gabriel Kaya was priester in de Moeder Gods Mariakerk in Hengelo. Hij is 77 jaar geworden. De voorganger werd geboren in Hah, een dorp in zuidoost-Turkije. Na zijn priesterwijding in 1981 was hij de eerste Syrisch-orthodoxe priester in Nederland. Hij was ook één van de eersten in Europa.

Met emeritaat
In de Mor Yuhanen kerk in Hengelo was hij priester. In 1996 bouwde hij met zijn geloofsgemeenschap een nieuwe kerk aan de Sportlaan Driene. De kerk is vernoemd is naar de kerk uit zijn geboortedorp. In oktober vorig jaar ging Kaya met emeritaat. Hij wilde zijn opvolger inwerken en ondersteunen. Maar zijn gezondheid liet hem in de steek.

In augustus zou zijn 40-jarig jubileum als priester groot worden gevierd. Ook dat kon niet doorgaan. Het werd een kleine viering in het ziekenhuis. Priester Kaya heeft vele huwelijken afgesloten, kinderen gedoopt en ziekenzalvingen, en begrafenissen begeleid. Hij hield zich verder bezig met de kunst van de kalligrafie en schreef meerdere boeken in het Aramese schrift.

Tekst: TC Tubantia