Grote opkomst bij presentatie historische foto van Melke Hanne Haydo uit 1908

GLANE – Afgelopen zondag is er een presentatie gehouden in het Mor Ephrem klooster. Tijdens deze presentatie is een unieke historische foto uit 1908 van de Franse archeoloog Henry Viollet van Melke Hanne Haydo voor het eerst onthuld aan het grote publiek. Melke was de jongere broer van Semun Hanne Haydo, een bekende Aramese (Suryoye) volksheld uit de bloederige periode van de Sayfo 1915 in Tur Abdin. Deze indrukwekkende bijeenkomst heeft in de Maria Kathedraal van het Mor Ephrem klooster plaatsgevonden, met aanwezigheid van de bisschop Mor Polycarpus Augin Aydin en vele priesters, familieleden en andere prominente mensen.

Gedicht
Het programma begon om 17:20 uur aansluitend na de kerkdienst van 17:00 uur. De moderator van de avond was malfono Isaak Muro uit Gronau en heeft de eerste sprekers naar voren geroepen. Het programma begon met malfono Sabri Ozkan uit Gronau, als eerste spreker van de avond. Sabri heeft een bijzondere gedicht voorgelezen, die hij zelf heeft geschreven en kort heeft verteld over het leven van Melke Hanne Haydo.

Onthulling foto´s
Vervolgens werd bisschop Mor Polycarpus samen met de gerespecteerde schrijver Kemal Yalcin en overige familieleden, naar voren geroepen om gezamenlijk de unieke foto van Melke Hanne Haydo te onthullen. Daarnaast werd er ook een  exclusieve foto (eveneens uit 1908) van churoyo Samuel Beth Churi, de priester van Sare in die tijd, aan het grote publiek getoond.

Deze prachtige foto´s werden met grote enthousiasme en belangstelling onthuld aan alle aanwezigen. Er waren ruim 400 personen aanwezig om deze bijzondere moment bij te wonen. Deze presentatie werd ook live op Facebook uitgezonden door Suryoyo Sat.

Toespraak bisschop
Bisschop Mor Polycarpus kwam vervolgens aan het woord en heeft verteld over het leven van Semun Hanne Haydo en zijn jongere broer Melke. Beiden waren dappere strijders die er alles aan hadden gedaan om hun Aramese volksgenoten te helpen beschermen, tijdens en na de Aramese genocide van 1915.

Daarnaast had bisschop Mor Polycarpus ook kort verteld over de oorsprong van de historische foto´s. De maker van de foto’s was de archeoloog Henry Viollet uit Frankrijk, die in de periode in 1908 Tur Abdin had bezocht.

Kaartjes uitgedeeld
Na afloop van het programma dat gepland was in de Maria Kathedraal, werd buiten voor alle aanwezigen brood, koffie en thee aangeboden door de familie Beth Haydo voor de zielen van Semun, Melke en Sare Hanne Haydo, hun enige zus. Ook werden kaartjes uitgedeeld met afbeeldingen van de gebroeders Semun en Melke Hanne Haydo aan de aanwezigen. Er waren buiten grote banners met de foto´s te zien en men kreeg de gelegenheid om daar gezamenlijk foto’s te maken bij de ingang van de Maria Kathedraal.

Besloten bijeenkomst
Het tweede deel van het programma ging verder in de Dolabani zaal in het Mor Ephrem klooster. Hierbij waren alleen de genodigden, familie en priesters uitgenodigd. De Dolabani zaal was ook redelijk gevuld met circa 140 personen. Er werd warm eten en drinken uitgedeeld aan de aanwezigen. Het programma werd vervolgd met korte toespraken van de bekende historicus Kemal Yalcin, Dr. Hanne Gabriel, Yeshu Yakob en overige speciale gasten, waarbij ook priesters aan het woord kwamen.

Dankwoorden
De slotwoorden van de avond tijdens deze indrukwekkende bijeenkomst was voor Semun Turan Beth Haydo, die alle aanwezigen bedankte voor hun aanwezigheid. Semun is de kleinzoon van Semun Hanne Haydo en ook de initiatiefnemer van het organiseren van deze bijeenkomst.

Uiteraard was het mediateam van Suryoyo Sat ook aanwezig op deze dag en heeft opnames gemaakt. Op korte termijn zal de video compilatie van deze indrukwekkende bijeenkomst (met interviews) ook op Suryoyo Sat worden uitgezonden. Meer info hierover volgt.