Herdenking aartsbisschop Cicek live op Suryoyo Sat

Herdenking aartsbisschop Cicek live op Suryoyo

GÜTERSLOH – Op zondagavond 31 oktober 2021 was de 16-jarige herdenking van wijlen aartsbisschop Mor Julius Yeshu Cicek live op de Aramese volkszender Suryoyo Sat uitgezonden. Suryoyo Sat Nederland heeft de herdenking georganiseerd in samenwerking met Suryoyo Sat Duitsland. Aartsbisschop Cicek wordt gezien als één van de belangrijkste kerkleiders van de 20e eeuw binnen de Syrisch-Orthodoxe kerk.

Ware herder
Mor Julius Yeshu Cicek was de stichter van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Europa. Onder zijn leiding werden vele kloosters en kerken opgericht. Zijn passie voor de Syrisch-Aramese liturgie zorgde voor tientallen publicaties over de liturgie, theologie en geschiedenis. Door dit allemaal heeft hij het fundament gelegd van de Syrisch-Orthodoxe kerk in diaspora. Hij is meerdere malen vergeleken met de Heilige St. Jacobus Baradaeus. Wijlen aartsbisschop Cicek was een ware herder, die erg geliefd was door zijn gemeenschap. Jaarlijks wordt hij herdacht om hem niet te vergeten.

Herdenking
Op dezelfde dag heeft ook de herdenking in de Mor Ephrem klooster plaatsgevonden. Er waren ook veel plaatselijke kerken die op die dag wijlen aartsbisschop Cicek hadden herdacht. Suryoyo Sat was ook aanwezig tijdens de herdenking in de Mor Ephrem klooster.

Documentaire
Momenteel is de Nisho Foundation in samenwerking met Suryoyo Sat en 1Twente bezig met het realiseren van een documentaire over het leven van wijlen aartsbisschop Mor Julius Yeshu Cicek. Tijdens deze live uitzending is de trailer van de film “Ware herder” laten zien. Tijdens de uitzending heeft drs. Gewargis Acis gebruik gemaakt van de gelegenheid om kort te vertellen over de voortgang en inhoud van de documentaire.

Live-uitzending
De moderator van de avond was Maravgi Aydin en werd geassisteerd door drs. Gewargis Acis. De overige sprekers waren malfono Amanuel Inan, malfono Nazar Isleyen en Yahkub Dag. Allen hebben tijdens de uitzending verteld over hun relatie en ervaringen met aartsbisschop Cicek.

Bij de live uitzending werd tevens muziek en archief beeldmateriaal laten zien. De kijkers hadden ook de mogelijkheid om te bellen om vragen te stellen aan de aanwezigen in de studio. Het programma heeft ongeveer 2,5 uur geduurd en was zeer geslaagd. Na afloop heeft de organisatie veel complimenten gekregen voor deze speciale uitzending.