Internationale Kerken Cup 2023: grote opkomst en geslaagd toernooi

Deelnemers aan de Kerken Cup 2023

AMSTERDAM – Afgelopen zondag 9 juli werd het Internationale Kerken Cup 2023 georganiseerd door de Moeder Godskerk in Amsterdam. Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden was er (net als voorgaande jaren) een grote opkomst met veel voetbalplezier voor jong en oud. Er waren ook meerdere kerkleiders, waaronder bisschop Mor Polycarpus Augin Aydin, als speciale gasten aanwezig. Het toernooi werd gehouden op het sportcomplex van SV Diemen.

Voetbaltoernooi
De eerste editie van het Amsterdam Kerken Cup voetbaltoernooi is gestart in 2014 met de Syrisch-orthodoxe kerken in Amsterdam en omgeving als deelnemers. Door het succes in de afgelopen jaren heeft het voetbaltoernooi zelfs internationale allure gekregen, met ook teams uit België en Frankrijk. Het jaar na de Corona, zijn er ook kerken uit heel Nederland uitgenodigd. Het bijzondere van dit jaar was dat er niet alleen Syrisch-Aramese kerken hadden deelgenomen, maar ook teams van de Armeense, Chaldeeuwse en Assyrische kerk. Daarnaast was er ook een team met spelers van de Syrisch-orthodoxe kerk, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Kerala (India).

Saamhorigheid
Het toernooi heeft op zondag plaatsgevonden op het sportcomplex van SV Diemen (dichtbij Amsterdam). Om het toernooi niet alleen voor de senioren voetballers aantrekkelijk te maken, is er ook een jeugdtoernooi voor kinderen tot 16 jaar georganiseerd. Voor de kleinste kinderen was er ook suikerspin en popcorn aanwezig. En voor de oudere generatie was de BBQ geregeld. Het doel van dit voetbaltoernooi is saamhorigheid tussen de leden van de verschillende kerken te creëren. Het toernooi stond vooral in het teken van spelplezier en sportiviteit.

Maatschappelijk doel
Het Internationale Kerken Cup 2023 combineert voetbal, vanaf recreatie tot op hoog niveau, met een maatschappelijk doel. Door te sporten leer je dingen te delen, leer je omgaan met verliezen en dingen (beter) te accepteren. Daarbij komt dat sport verbroedert. Sport is misschien wel het mooiste middel om mensen nog dichter bij elkaar te brengen.

Openingsceremonie
De openingsceremonie was gestart met aanwezigheid van de Suryoyo Scouts van de Sint Petrus & Paulus kerk te Enschede. De aanwezgheid en optreden van de scouts was indrukwekkend. Daarna hadden alle deelnemende teams zich verzameld op het middencirkel van het hoofdveld. De bisschop Mor Polycarpus had een korte toespraak gehouden, waarbij hij sprak over het belang van sporten en het streven naar een toernooi, waarbij sportiviteit, broederschap en gezelligheid voorop staat. Daarna volgde er een kort gebed met één minuut stilte ter nagedachtenis van Samuel uit Almelo, die onlangs op jonge leeftijd is overleden.

Spannende wedstrijden
Tijdens het toernooi hebben de toeschouwers zich niet hoeven te vervelen. Zij werden getrakteerd met veel mooie doelpunten en ook indrukwekkende voetbalacties. Er waren ongeveer 1.500 toeschouwers aanwezig op deze dag, die ook leuke en spannende wedstrijden hebben gezien.

Winnaar
De finale van de Kerken Cup ging tussen Mor Severios Paris en De Keizers. Uiteindelijk was Mor Severios Paris met 2-0 de winnaar geworden. De organisatie van het Kerken Cup 2023 kan terugkijken op een geslaagd toernooi.

TV-zender
Ook dit jaar was Suryoyo Sat aanwezig tijdens dit heugelijk festijn. De cameraploeg van Suryoyo Sat heeft foto- en video opnames gemaakt van de belangrijkste momenten op deze dag. De beelden van dit voetbaltoernooi zullen binnenkort op Suryoyo Sat worden uitgezonden. Hou hiervoor onze website en social media (waaronder FB) kanalen in de gaten.