Na één dag zijn in Rijssen al vele dozen vol hulpgoederen ingezameld voor slachtoffers in Syrië

hulpgoederen inzamelen

Ze zijn amper een dag bezig en hebben al tientallen dozen vol met luiers, tandpasta en droog voedsel om te verschepen naar Syrië. Op de inzamellocatie van de Aramese gemeenschap in Rijssen loopt het storm. Ze gebruiken de oude apotheek aan de Roelf Bosmastraat om zoveel mogelijk goederen in te zamelen voor Syriërs die zijn getroffen door de zware aardbevingen van afgelopen maandag. “De hulp is hartverwarmend”, zegt voorzitter Iskender Baysoy.

“We zijn gistermiddag begonnen, maar er is al zoveel binnengebracht”, zegt Baysoy tussen de dozen in Rijssen. “De mensen komen en gaan en wij verwachten dat het vandaag nog veel en veel meer wordt.”

Syrië
De Aramese gemeenschap is deze week met de Turkse organisaties in zee gegaan om een inzameling te starten voor Turkije. Van hun broeders en zusters in Syrië kwam de roep om ook iets voor hen te betekenen. “Vandaar deze actie, specifiek voor Syrië”, vertelt Baysoy. “Het is echt verschrikkelijk daar. Het is al twaalf jaar oorlog, vervolgens krijgen ze dit er nog bovenop. Erger kan eigenlijk niet.””Ik denk dat er meer hulp op gang komt voor Turkije dan voor Syrië. Als ik zie wat er hier bij de Turkse organisaties allemaal binnenkomt aan hulp, dat is heel veel.”

De ramp in Turkije en Syrië raakt Baysoy persoonlijk. “In Turkije woonde een hele goede kennis van mij. Hij zat in een hotel dat is ingestort. Hij heeft dat helaas niet overleefd.

“Voor de Syriërs is er vooral behoefte aan voedsel, dekens, lakens en baby- en hygiëneartikelen. “Geen tweedehands kleding, dat wordt daar namelijk niet geaccepteerd.”

De eerste goederen gaan vandaag al vanuit Rijssen naar Gronau, waar de Aramese gemeenschap een grote opslagruimte heeft. Aanstaande dinsdag gaat alles van Gronau naar Rotterdam en van daaruit wordt het verscheept naar Syrië. “Hopelijk arriveert het daar volgende week”, zegt Baysoy. “Eind februari verwachten we een tweede vracht die kant op te sturen.”

Bron: NOS