Nieuwe Burgemeester Roelof Bleker bezoekt Aramese organisaties in Enschede

Bezoek burgemeester Enschede

ENSCHEDE – Afgelopen vrijdagmiddag 10 juni 2022 heeft de nieuwe burgemeester van gemeente Enschede, Roelof Bleker de Aramese organisaties bezocht. Doel van het gesprek was om kennis te maken met de Aramese gemeenschap en organisaties. Het gesprek heeft plaatsgevonden in het verenigingsgebouw van de Aramese culturele vereniging Platform Aram aan de Vlierstraat in Enschede. 

Burgemeester
Roelof Bleker (54) is op 1 februari 2022 geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Enschede. Bleker werd in januari benoemd tot opvolger van Onno van Veldhuizen. Met de installatie op 1 februari is hij formeel de eerste burger van Enschede. Burgemeester Bleker heeft aangegeven het belangrijk te vinden om kennis te maken met de stad en de gemeenschap.

Kennismaking
Tijdens deze bijeenkomst zijn er diverse onderwerpen besproken. Burgemeester Roelof Bleker en zijn adviseur Peter Wilde werden uitgenodigd door de Aramese organisaties voor een kennismaking. In Enschede zijn de volgende organisaties actief: de Aramese Federatie, Platform Aram, Suryoyo Sat en de Aramese Beweging voor Mensenrechten.

Onze gemeenschap
Tijdens deze bijeenkomst heeft de heer Bleker aangegeven graag te willen horen wat er leeft en speelt binnen onze gemeenschap. Daarnaast wilde hij meer weten over onze Aramese cultuur en identiteit. Wie zijn de Arameeërs? Hoe zijn de contacten en relaties? Edward Bas, voorzitter van Platform Aram, heeft toegelicht welke rol Platform Aram vervult binnen de gemeenschap. Ook heeft hij stilgestaan bij de hedendaagse uitdagingen.

Johan Kurt, voorzitter van de Aramese Federatie, heeft de burgemeester bijgepraat over het belang van de herdenking van de Aramese genocide van 1915, die elk jaar op 15 juni plaatsvindt. Aziz Beth Aho, voorzitter van de Aramese Beweging van Mensenrechten heeft een toelichting gegeven over de politieke samenwerking en de totstandkoming van de erkenning van de genocide door de Tweede Kamer. Dikran Isik, de secretaris van Suryoyo Sat Nederland heeft toelichting gegeven over de werkzaamheden van de Aramese TV zender.

Samenwerking
De Aramese organisaties hebben de burgemeester als cadeau “De Verborgen Parel” overhandigd. De Verborgen Parel is een bundel boeken over de roemrijke geschiedenis van de Arameeërs en de Syrisch-Orthodoxe kerk.

Burgemeester Bleker is ook uitgenodigd voor de herdenking van de genocide op de Arameeërs die op 15 juni in de Volkspark. Het was een prettig en open gesprek. Hopelijk is het een begin van een vruchtbare samenwerking. Samen optrekken, elkaar vinden en elkaar versterken, dat is ook de wens van onze nieuwe burgemeester.