Voor het eerst Turkse Nederlanders bij herdenking Aramese genocide in Enschede

Herdenking Aramese genocide in Enschede

ENSCHEDE – Aramese organisaties uit Twente hebben dinsdagavond in het Volkspark in Enschede de genocide herdacht die in 1915 werd gepleegd op hun voorouders in Turkije. Voor het eerst waren er daarbij ook enkele Turkse Nederlanders aanwezig.

Hun aanwezigheid is bijzonder omdat de volkerenmoord nog altijd officieel door Turkije wordt ontkend. Bij de genocide kwamen naast 1,5 miljoen Armeniërs ook 750.000 Aramese christenen om het leven. Net als de Armeniërs die de dramatische gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog op 24 april herdenken, hebben ook zij hun eigen herdenking, en wel op 15 juni.

Bemoedigend en hoopvol
Azit Beth Aho, voorzitter van de Aramese Organisatie voor Mensenrechten en mede-organisatie van de herdenking, noemt de aanwezigheid van Turkse Nederlanders bemoedigend en hoopvol. „Er is met name onder Turkse intellectuelen al langer een besef ontstaan van wat er in 1915 is gebeurd. Jonge generaties willen weten wat er is gebeurd. Ze willen ook met ons praten. Wij zien dat als een belangrijke stap vooruit.”

Onder meer Ahmet Yilmaz van de Turkse Samenwerkende Democratische Organisaties (SDO) voerde tijdens de herdenking het woord. Voorafgaand aan de bijeenkomst in het park met muziek en toespraken was er een herdenkinkg in de nabijgelegen Syrisch-Orthodoxe Jacobkerk.

Aho:  „Dit was een herdenking, geen protest. We wilden onze doden herdenken. Dat hebben we gedaan, op een zo waardig mogelijke manier.”

Tekst & foto: TC Tubantia